Eerste indruk: biaisbandmakers

Na een paar mislukte avonturen met zelfgemaakt biaisband (zie ook deze jurk van dichtbij), heb ik een tijdje geen items daarmee gemaakt. Omdat het toch wel mooie resultaten kan geven, besloot ik om op zoek te gaan naar een hulpje hiervoor. Het eerste dat ik tegenkwam is de automatische biaisbandmaker van Simplicity (vrij tuttig naaiblad). Beetje duur, niet? Bij Matri heb je voor € 17,50 4 klemmetjes, een priem en een bakje kopspelden om je eigen biaisband te maken. Zeeuw als ik ben, ben ik gaan zoeken bij de Chinezen. DX en miniinthebox gaven geen soelaas, maar bij aliexpress was het raak. Ik weet niet meer welke ik nou besteld heb, maar ik heb $ 5,00 betaald zonder verzendkosten. Daarvoor heb ik het besteld op 9 december en kwam het aan op 6 januari. Wil je ook bestellen in China? Let op de douanekosten.

Het pakketje is er dus.
image
De achterkant geeft een beschrijving van de werkwijze om het band te maken. Ziet er eenvoudig uit.
De klemmetjes zien er degelijk uit, in theorie zou je ze bijvoorbeeld geheel van plastic kunnen maken. Ik kan me niet voorstellen dat er kwaliteitsverschil zal zitten tussen die van Matri en deze.
image

Hoe het werkt
Ik begin makkelijk, met een restje stof verstevigd met vlieseline. Op deze manier gaat de stof vrij soepel door het eerste stuk van het klemmetje.
imageIn het midden is een priem wel nodig, maar de achterzijde van een pincet voldoet ook prima. Het komt er heel netjes uit.
imageVervolgens pin je het uiteinde op de strijkplank vast en strijk je de randjes van de biaisband af.
imageKlaar!

Daarna ben ik eens verder gegaan: hoe zit het met onverstevigde dunne stof? Ik pikte een reepje soepele tricot uit de papierbak. imageNatuurlijk niet schuin geknipt, dat scheelt vast ook wel. Maar hier is duidelijk te zien dat het bandje er niet per definitie netjes uit komt.
image

Als laatste heb ik een etiketlint van geweven katoen door het kleinste klemmetje laten gaan. Dit ging vrij lastig, daarnaast rafelde het een beetje bij het uitpeuteren.
image
De voorkant is ook niet helemaal glad. image

Conclusie
Een klemmetje om biaisband te maken maakt het zeker makkelijker dan vanaf 0 alles afstrijken, maar verwacht niet dat het moeiteloos zal gaan. Verstevigen maakt het nog altijd het eenvoudigst, maar (tenzij met stretchvlieseline) daarmee gaat wel de elasticiteit verloren.

Aanbeveling?
Voor die paar euro, waarom niet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *