Gekeken: door het oog van de naald op rtl4

Vorige week hoorde ik erover op de radio en zag ik een aankondiging in de Knipmode: een programma over naaien! Zoiets maakt me wel benieuwd. Wordt het het standaard talentenjachtprogramma met ellenlange beslisrondes, maar dan met een naaimachine in plaats van een microfoon of toch wat creatievers? Krijgen we een project runway? Vanavond was het zover.

De presentatie door Nicolette van Dam doet in elk geval weinig goeds vermoeden. Ze kan zelden haar geveinsde interesse verhullen bij onderwerpen waar ze niets vanaf weet kan en ik kan me niet voorstellen dat ze zich voor dit format wel zal inlezen. Of is dat juist de bedoeling?

Deelnemers werken in koppels en zijn vooral hilarisch (- bedoeld). Tuttige oude vrouwen, een juf met leerling, een vrouw met best gay vriend, en nog wat anderen.

Een opdracht met een blinde rits en daarna een met in elk geval een deelbare rits laat in elk geval zien dat het niveau niet ontzettend hoog ligt. Of dat er ook een ritsfabrikant meesponsort. Nicolette doet een serieuze poging tot presenteren, ‘hij trekt’. Maar enthousiast of geinteresseerd is ze, zoals altijd, nog steeds niet.

Het achtergrondmuziekje is net zo tuttig als bij heel Holland bakt, alhoewel dat weet ik niet, want dat programma keek ik nooit. Ik krijg er in elk geval geen warme gezellige gevoelens bij en ik krijg ook geen acute nood om aan mijn machine te gaan zitten. Gelukkig krijgen we nog een inkijkje in de levens van de deelnemers (bijvoorbeeld in een gigantische huis) om sympathie te kweken.

Wat het programma en vooral de knip waarschijnlijk wil, is zieltjes kweken. Daarom is het zo jammer dat je maar weinig meegenomen wordt in het proces. Wordt er zelf een patroon getekend of krijgen de deelnemers deze aangereikt (van knip)?
Misschien verandert het nog hoor, maar het lijkt nog steeds van een lap naar *poef* en je hebt een trui. Enthousiasmeert dat wel voldoende?

Gelukkig merk je aan de jury wel dat vooral de coupeuse er goed verstand van heeft en zij kan precies de details aanwijzen waar het misloopt. Daar kan je nog wel eens wat leren.

Grappig om te zien dat je je vrij makkelijk een ‘specialité’ kan vormen, dat je een mooi jurkje kan maken, betekent niet dat een trui ook perse goed wordt.

Op een programma van een uur beslaat het beslissingdeel 15 minuten, niet korter of langer dan bij andere talentenjachten.

Conclusie: een gemakkelijk programma, zonder een echt leuke sfeer of aanstekelijk enthousiasme. Tot nu toe is het jammer, maar ik geef het nog een kans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *