Een kijkje in de kledingbibliotheek

Afgelopen weken was er al af en toe wat aandacht voor de Utrechtse kledingbibliotheek in de krant en op sociale media als twitter. Via twitter zag ik ook voorbijkomen dat aan het pand aan de Westerkade onder de naam Druk Utrecht een renovatie krijgt met verschillende leuke initiatieven zoals Werfzeep, biologische Utrechtse zeep ( – de associatie met ranzige werven die ik wel had, hoeft niet gemaakt te worden, daar wordt helemaal niet mee gewerkt- ). Haverscrub zeep, klinkt erg lekker! Als koffieliefhebber ben ik ook geïnteresseerd in hoe koffie leute het gaat doen, ik zou er graag een kopje koffie drinken. Dit stukje van Utrecht wordt steeds leuker zo!

Wat me intrigeert over de kledingbibliotheek is, naast het sympathieke en duurzame concept, ook of het werkt. Huren mensen kleding? Wat hangt er? Zou ik zelf gebruik maken van de kledingbibliotheek? Ik moet bekennen dat ik best wel gehecht kan zijn aan bepaalde kledingstukken, dus als ik iets moois zie, zou ik het graag willen houden. Wat zou ik dan wel huren? Wat zouden andere mensen huren?

Mijn eerste bezoek was vast geen representatieve, moet ik bekennen. Een regenachtige donderdagmiddag, onderweg naar andere plaatsen in de stad. Even een zijspoor: Mooi hoor, station Vaartsche Rijn, maar ik mis het oude bruggetje met breisels toch wel. breiselbrug westerkade
Enfin, 3 panden naast restaurant Vaartsche Rijn beslaat Druk 2 winkelpuien. Het ziet er behoorlijk dicht uit en er wordt druk geklust. Heel druk. Net als ik besluit weg te gaan, komt er iemand de deur voor me opendoen. ‘Kom je voor de kledingbibliotheek? We zijn gewoon open hoor’. Ik beland in een grote hal, ingedeeld in een stukje winkel met pashokje, een kas om in te vergaderen en daarachter een hele grote werkruimte.
In de winkel staat Maud, een spontane jonge vrouw die enthousiast vertelt over het project en wat er tot nu toe bereikt is. Met veel trots laat ze me de rekken met designerprojecten zien: Ongeveer eenderde van de collectie van de winkel bestaat uit geupcyclede kleding van Humanas gemaakt door beginnende ontwerpers. Het varieert van beschilderde werkkleding en een schattig jurkje van dekbedstof tot jasjes met aangehecht rokje en – wat mij betreft – de topstukken: een leren rokje met peplum uit een leren jasje en een mashup van een petrolkleurige gebreide trui met mouwen en zakje van een denimhemd. Er is een kleine collectie (één rek) van nieuwe, biologisch geproduceerde kleding (oa. fijne sweatstof jasjes!) en het grootste deel bestaat wel uit gedoneerde kleding. Allemaal mooi en gaaf, grofweg gesorteerd op kleur.
Ohja, niet vergeten: de kledingbak. Wil je zelf nog wat doneren? Dat kan natuurlijk ook.
De kliko!

Conclusie
Op dit moment kon ik niets van mijn gading vinden, dus ik ben zo’n beetje onverrichter zake verder gegaan, maar mocht ik eens een ander jurkje aan willen naar een feestje, vind ik de kledingbibliotheek echt wel een goede optie. Mocht je eens goed uit je comfortzone (willen) stappen kan dat natuurlijk ook prima met dit concept en ook voor sollicitanten zonder formele kleding lijkt het me een aanrader. Mij zal je er terug zien!

Wil je ook kleding vermaken?
oproep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *