DSODKW & ik dl. 4; Viscose en andere materialen

Zoals ik gisteren schreef, kleven er best wat nadelen aan het gebruik van katoen als grondstof voor kleding. Maar wat zijn eigenlijk de alternatieven voor katoen?

Er zijn grofweg twee groepen kledingmaterialen: van natuurlijke oorsprong en van synthetische oorsprong. Duidelijk van natuurlijke oorsprong zijn katoen, linnen, wol en zijde en minder gebruikte materialen als hennep of vlas. Duidelijk van synthetische oorsprong zijn stoffen als acryl, acetaat en polyester. Daartussen zit nog een restcategorie: natuurlijke producten worden chemisch bewerkt om er vezels van te kunnen maken.

Het bekendste voorbeeld van zo’n stof is viscose. Uit houtpulp of bamboe wordt cellulose gehaald, daarvan kan stof gemaakt worden. Hierbij komen weer schadelijke stoffen vrij, dit zorgt voor belasting voor milieu en medewerkers. Het voordeel van hout en met name bamboe tegenover katoen is dat er minder pesticide nodig is voor de planten, bamboe groeit nog eens vrij snel.
Let op: er is een verschil tussen bamboe als pure vezel (stug materiaal) en bewerkte bamboe (bamboeviscose). Dit staat niet altijd duidelijk geëtiketteerd.

Om het proces van viscose maken, milieuvriendelijker te maken, kan het proces aangepast worden met andere chemicaliën, zodat er minder restafval en waterverbruik is. Het product wat je dan krijgt heet ook wel tencel of lyocel. Qua eigenschappen vergelijkbaar met viscose. Het productieproces is duurder dan van gewone viscose, maar de grote winkels als h&m en esprit bieden het aan voor schappelijke prijzen.

Synthetische stoffen kosten veel energie om geproduceerd te worden en komen van een uitputtelijke bron (olie). In productie is dit materiaal dus niet duurzaam. Het kan wel lang meegaan en zo dus uiteindelijk toch een redelijk duurzaam product zijn.

Wat we altijd moeten bedenken is dat de eigen duurzaamheid van een product ook afhangt van het gebruik door de consument. Koop je een dun shirt van biologisch katoen en gooi je het weg omdat er na 2x wassen gaatjes heeft? Dan is het milieuvriendelijker om een dikkere stof te nemen, ander materiaal, of het gaatje te stoppen.

Conclusie: conventioneel katoen scoort eigenlijk vrij slecht op de milieubarometer. Door op labeltjes te letten en lang met je spullen te doen, kan je een stuk milieubewuster bezig zijn. Consuminderen weer dus (herhaling, ja ik weet het).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *