DSODKW & ik; dl. 2

Zoals beloofd ga ik hier een stap verder in mijn eigen slag om de Klerewereld. Hoe staat het ervoor in mijn eigen kledingkast?
Zoals ik hier al schreef, ben ik een heel normale consument, niet heel bewust, met vooral veelvoorkomende merken. Voor verbetering vatbaar dus.

Omdat ik aan het naaien geslagen ben, komt het ook voor dat ik stoffen koop om zelf kleding van te maken. Ik kan nou niet zeggen dat dat beter is. Een deel van het productieproces wordt overgeslagen, maar betekent dat niet vooral dat de meest rottige klusjes voor de fabrieksarbeiders overblijven? Daarnaast zie je op lappen helemaal niet waar het vandaan komt. De marktkoopman weet het ook niet, tenzij hij een mooi verhaal heeft over de stof van Cavalli ofzo. Ook daar valt zeker wat te verbeteren.

Ligt de oplossing in de kledingbibliotheek?
Zijn er keurmerken die betrouwbaar aan kunnen geven wat wel of geen goede keuze is?

Als eerste moet je bepalen wat je belangrijk vindt. Milieu, mensenrechten, dierenwelzijn? Milieucentraal kan hier een handje bij helpen. Een groot overzicht met keurmerken netjes gerangschikt.
Bruikbaar uit het lijstje lijkt me Fairwear. Dit gaat puur over arbeidseisen, verdeeld over 8 onderdelen. Er komen controleurs naar de fabrieken om met werknemers te praten. Vrij fraudegevoelig dus, zoals ook te zien is in die docu. Het idee is vrij sympathiek.

Dan het Bangladesh akkoord: dat ging alleen over de veiligheid in de fabrieken. Overwerk en onderbetaald geen probleem dus. En ook dit is vrij makkelijk te omzeilen? Want wie heeft er niet getekend? Zelfs primark staat op de lijst.

Valt er hier uit te concluderen dat je als consument wel kan sturen? Of doe je dat vooral door veel minder te consumeren, de ratrace van zes collecties per jaar niet als nodig te beschouwen? Geen ‘vijf wassingen-shirtjes’ meer?

Maar wat moeten we dan met z’n allen doen in het weekend? Da’s natuurlijk ook weer niet ‘goed voor de economie’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *