De slag om de Klerewereld en ik

De aandacht voor productieomstandigheden in de kledingindustrie is weer goed opgelaaid, mede door de documentairereeks De slag om de Klerewereld van de (ex-)heren van de KvW. Teun van de Keuken gaat hier ‘rock bottom’ om zo goedkoop mogelijk zijn sweaters met de dubieuze tekst ‘sweatshirt’ geproduceerd te krijgen en Roland Duong Gaat op een traditionelere manier – als journalist – achter het verhaal aan. Dat levert verbazingwekkend gedrag op van alle partijen in een productiecyclus. (Klik hier voor een interview met de twee)

De tweede aflevering in deze serie vond ik nog wel pijnlijker om naar te kijken dan de eerste. Mede omdat het toch wel duidelijker werd dat de docu echt niet over de onderkant van de onderkant van de markt gaat en zelfs fairtrade (deels) unfair gemaakt wordt. In het voorproefje van aflevering 3 is al te zien dat mijn zelfbedachte methode van keuren (een Europees of Turks product volgens het labeltje) absoluut geen garantie is. Niet voor volledig in dat land geproduceerd zijn, niet voor betere arbeidsomstandigheden, niet voor een eerlijke producent.

Dat maakt dat ik onzeker word. Het is iets waar je als consument weinig sturing aan kan geven, minder nog dan ik dacht. In een wereld waar we denken ons eigen leven te kunnen vormen, is dat voor veel mensen frustrerend, zo ook voor mij. Wat kan ik wel doen om het beter te maken? Waar zou ik mijn kleding het beste kunnen kopen?

Uitverkoop
Dat is de ene kant van het verhaal. De andere kant is dat ik een vrouwmens ben, een verzamelaar, misschien zelfs wel een krent (zie ook hier). Een doodgewone consument. Ik hou van winkelen en ben niet gewend grote bedragen voor wat dan ook neer te leggen. Ik betaal zelden meer dan 50 euro voor een broek en winkel bijna alleen in de uitverkoop.
Zijn mijn wensen en mijn gedrag wel met elkaar te verenigen? En wie is degene die daarvoor de stappen moet nemen?
Ben ik dat? Zo ja, waar moet ik dan wel op letten? Wordt vervolgd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *