Bonsai (+ prijsvraag!)

In de serie ‘boekjes voor in de trein’, recenseer ik deze keer voor jullie het kleine, onbekende meesterwerkje ‘Bonsai’ van de Chileen ‘Alejandro Zambra’ (Uitgeverij Karaat). Al moet ik bekennen dat ik er niet geheel zeker van ben of het wel een geschikt boekje is voor in de trein. Boekjes voor in de trein moeten namelijk vrij kort zijn, en niet te indringend. Ze moeten amuseren voor het moment, als je behoefte hebt aan meer dan een vlak landschap dat zoevend aan je voorbijraast. De glimlach op je gezicht, die je nodig hebt aan het begin, of juist aan het eind van een lange dag vol onaangenaamheden. De euroboekjes van de Bruna zijn hier zeer geschikt voor. Of een boekenweekgeschenk. En laten we de held Maarten Biesheuvel niet vergeten.

Zo is het niet met Bonsai. Bonsai is een tragikomisch verhaal over twee jonge geliefden. Het had bijna Romeo en Julia kunnen zijn, als de schrijver ze niet Julio en Emilia genoemd had. Tenminste, hij neemt aan dat ze zo heten.

Zambra schrijft wat hij zelf noemt ‘van die romans met korte hoofdstukken, van veertig pagina’s, die in de mode zijn’, al meet dit boekje er ‘wel’ 86. Het levert een broeierig verhaal op, mysterieus,  melancholisch en altijd een donkere ondertoon.

Liefdesverhalen zijn eigenlijk altijd simpel in beginne, zo ook dit verhaal over twee studenten die zich in een relatie storten na een avondje studeren. Al in het begin is duidelijk dat het niet goed komt met hen twee. Hieromheen bouwt Zambra het leven van de twee Chilenen, hoe het ze vergaat met en zonder elkaar.  Hoe hun leven is als het verzorgen van een bonsai. Hoe hij ervan uitgaat dat de hoofdpersonen Julio en Emilia heten, doet eraan denken dat het boek opgemaakt is uit mensen die de schrijver ziet lopen op straat, en daar zijn verhaal omheen gebouwd heeft. Eigenlijk is het arbitrair wie ze zijn, wat ze doen en wie hun vrienden zijn, het gaat om het verhaal. En dat grijpt je bij de keel, vooral aan het einde, ook al wist je het al vanaf het begin. Hartverscheurend.

Prijsvraag
In samenwerking met uitgeverij Karaat mogen wij twee examplaren van Bonsai weggeven aan de beantwoorders van de volgende vraag:

Met welke andere grote Chileense schrijver wordt Alejandro Zambra, ongewild, in veel (internationale) recensies vergeleken?

Stuur je antwoord voor zondag 18 april naar om kans te maken.

10 reacties

 1. Ik heb ‘m vandaag gelezen en ik moet zeggen dat ik ‘m bijna in één ruk heb uitgelezen ondanks dat ik vanaf de eerste paar regels eigenlijk al wist hoe het verhaal af loopt. Erg ongebruikelijk, snel, meegrijpend verhaal. Ik sluit me helemaal aan bij de recensie van Marianne, een aanrader!

 2. Ik heb ‘m vandaag gelezen en ik moet zeggen dat ik ‘m bijna in één ruk heb uitgelezen ondanks dat ik vanaf de eerste paar regels eigenlijk al wist hoe het verhaal af loopt. Erg ongebruikelijk, snel, meegrijpend verhaal. Ik sluit me helemaal aan bij de recensie van Marianne, een aanrader!

 3. De twee – naar ik mag aannemen – gelukkige winnaars van een exemplaar van Bonsai zijn:

  Harm ten Napel en Gwennie Benjamins.

  Gefeliciteerd!

 4. De twee – naar ik mag aannemen – gelukkige winnaars van een exemplaar van Bonsai zijn:

  Harm ten Napel en Gwennie Benjamins.

  Gefeliciteerd!

Reacties zijn gesloten.