De mooiste wedstrijd van de Spelen

Na veel wedstrijden en drie gouden medailles voor Nederland, zat bijna het hele volk dinsdagavond paraat met de cola en popcorn om te vieren hoe Sven Kramer zijn tweede gouden medaille zou winnen, op de 10 kilometer dit keer. De gedoodverfde winnaar.

Omdat ik zelf geen sportkijker ben en slechts bij hoge uitzondering zaterdagnacht de overwinning van Mark Tuitert heb mogen genieten, heb ik lang niet alle wedstrijden gekeken. Toch had ik blijkbaar een reden gevonden om te zappen naar Nederland één, waar, ik wist niet eens op welk tijdstip, die avond de tien kilometer gereden zou worden.

Die zaterdag zag ik een vanuit het niets opgekomen winnaar, een verraste Mark Tuitert en vele hossende Nederlandse fans. Het zou wat euforie in je kunnen doen opbloeien, als je voldoende oranjeliefde bezit.

De wedstrijd van dinsdagavond echter, was veel mooier, wat dat betreft. We weten allemaal hoe het is afgelopen (en die ene die onder een steen leefde vanochtend, lees maar niet verder).

Er gebeurde iets heel kleins, iets heel simpels. Sven reed op zijn gebruikelijke, hoge snelheid. Maar hij koos – al dan niet door zijn coach – de verkeerde bocht, hij nam een extra binnenbochtje. Zelf had hij het niet door, dus schaatste hij stug door, nog geveinsd hevig aangemoedigd door zijn coach Kemkers. Ondertussen zijn de oranje-mensen stil, heel stil. De verslaggever kan niet uit over zijn ongeloof. Camera’s blijven lang steken op het overleg van de scheidsrechters. Sven rijdt zijn rit uit met opgeheven armen, kijkt vervolgens verbaasd rond als applaus uitblijft. En loopt Lee vast een triomfronde met zijn vlag om de schouders, als een superman.

Maar Lee is geen superman. Hij heeft heel snel geschaatst en is daarmee wereldkampioen geworden. Dat staat echter wel in de schaduw van een van zijn tegenstanders, met een betere tijd, maar gediskwalificeerd. Wie was er sneller zonder dat kleine bochtje? Die vraag zal eeuwig blijven. Maar meer mensen zullen lange tijd twijfels houden over deze wedstrijd. Niet in de laatste plaats Kemkers, de coach van Sven. Hij staat elk rondje met bordjes vol geheime boodschappen te zwaaien. Heeft hij daardoor Sven in de war gebracht? Verkeerde signalen gegeven? De arme man slaapt vast niet lekker vannacht. Sven zelf is boos, heel boos. Op zichzelf, op alle externe factoren die hij kan bedenken, maar vooral op zijn coach. De oranjefans zijn teleurgesteld. De verwachtingen waren zeer hoog. Sven blijkt toch maar een mens, met vergissingen en blunders.

Dit was geen sport-tv. Dit was soap, drama, tragedie. Ik heb ervan genoten!

16 reacties

 1. Zullen we het er op houden dat Lee Olympisch kampioen geworden is op de 10km?
  Voor de rest heel leuk stukje!

 2. Zullen we het er op houden dat Lee Olympisch kampioen geworden is op de 10km?
  Voor de rest heel leuk stukje!

 3. Het was een ware multimediale soap van ongekend formaat. Op televisie viel Mart Smeets over Sven Kramer, op internet schreef men van ‘een verschrikkelijk drama’ (vgl de berichtgeving over Haïti, 300.000 doden zijn slechts een ‘gewoon’ drama), viel men op twitter, facebook en hyves massaal over Mart Smeets en Kemkers en op de radio zei Sven ‘godverdomme’ en noemde hij Kemkers ‘klootzak’.

  Lee werd lachend van tweede eerste, maar gelukkig was de letterlijk lachende derde, die als een maniak stond te juichen toen Kramer werd gediskwalificeerd, met Bob de Jong ook een Nederlander.

 4. Het was een ware multimediale soap van ongekend formaat. Op televisie viel Mart Smeets over Sven Kramer, op internet schreef men van ‘een verschrikkelijk drama’ (vgl de berichtgeving over Haïti, 300.000 doden zijn slechts een ‘gewoon’ drama), viel men op twitter, facebook en hyves massaal over Mart Smeets en Kemkers en op de radio zei Sven ‘godverdomme’ en noemde hij Kemkers ‘klootzak’.

  Lee werd lachend van tweede eerste, maar gelukkig was de letterlijk lachende derde, die als een maniak stond te juichen toen Kramer werd gediskwalificeerd, met Bob de Jong ook een Nederlander.

 5. Nah. Ik vind het zielig. Ik vind het zielig voor Kramer. Ik vind het zielig voor Kemkers (arme man, die zal slecht geslapen hebben). Ik vind het niet een drama van wereldformaat maar ik vind het absoluut sneu. Kramer reed gewoon goed, hij reed 4? seconden sneller dan Lee, hij had moeten winnen, hij had ook gewonnen, ware het niet dat zijn coach naar hem riep dat hij naar de binnenbaan moest en hij uit twijfel toch maar naar z’n coach luisterde. Mja. Dat is gewoon zielig. Hopelijk voor beiden maakt-ie het over 4 jaar goed. :)

 6. Nah. Ik vind het zielig. Ik vind het zielig voor Kramer. Ik vind het zielig voor Kemkers (arme man, die zal slecht geslapen hebben). Ik vind het niet een drama van wereldformaat maar ik vind het absoluut sneu. Kramer reed gewoon goed, hij reed 4? seconden sneller dan Lee, hij had moeten winnen, hij had ook gewonnen, ware het niet dat zijn coach naar hem riep dat hij naar de binnenbaan moest en hij uit twijfel toch maar naar z’n coach luisterde. Mja. Dat is gewoon zielig. Hopelijk voor beiden maakt-ie het over 4 jaar goed. :)

 7. Het was ook wel heel sneu ja, maar de ontwikkelingen in deze situatie vond ik wel spannender dan de vraag ‘wie gaat er winnen?’.
  Nogmaals, ik ben dan ook geen sportkijker.

 8. Het was ook wel heel sneu ja, maar de ontwikkelingen in deze situatie vond ik wel spannender dan de vraag ‘wie gaat er winnen?’.
  Nogmaals, ik ben dan ook geen sportkijker.

 9. Ik vond het eigenlijk wel op en top humor. Na z’n gouden medaille op de 5km reageerde hij nogal bot op een amerikaanse verslaggeefster die ‘m interviewde. Misschien brengt dit ‘m weer wat nederigheid bij.

 10. Ik vond het eigenlijk wel op en top humor. Na z’n gouden medaille op de 5km reageerde hij nogal bot op een amerikaanse verslaggeefster die ‘m interviewde. Misschien brengt dit ‘m weer wat nederigheid bij.

 11. Gerard Kemkers, had die niet last van een klapvoet waardoor hij niet snel meer kon schaatsen?
  En waarom dacht Kemkers dat Kramer naar binnenbaan moest ? Niet opletten, teveel in notities kijken?.
  Grove fout van Kemkers, die moet een cursus “coachen zonder notities” volgen en veel te slaafs gereageerd door Kramer op de trainer, je weet verdorie toch wel na al die jaren trainen in welke baan je moet Sven??

 12. Gerard Kemkers, had die niet last van een klapvoet waardoor hij niet snel meer kon schaatsen?
  En waarom dacht Kemkers dat Kramer naar binnenbaan moest ? Niet opletten, teveel in notities kijken?.
  Grove fout van Kemkers, die moet een cursus “coachen zonder notities” volgen en veel te slaafs gereageerd door Kramer op de trainer, je weet verdorie toch wel na al die jaren trainen in welke baan je moet Sven??

Reacties zijn gesloten.