Voordringen op de roltrap

Het gaat slecht, het gaat steeds slechter. Schorriemorrie vind ik het! Je merkt het dat als je in de bus staat, dat er helemaal geen respect meer is voor oude mensen. Kauwgom op straat, daar kan ik me zo druk om maken! Denk godverdomme eens na mensen! En als kers op de taart van dit topstuk:  ‘Voordringen op de roltrap‘.

Nederland leest de telegraaf. En dat zullen we weten ook. Met dit makkelijke staaltje klaagzang denkt de telegraaf waarschijnlijk de onderbuikgevoelens van vele ontevreden Nederlanders te prikkelen. Nederlands die normaal gesproken amper een letter lezen. Of het zal lukken meer klanten te trekken, is maar de vraag, een die me eigenlijk een worst zal wezen.

Wat me wel enorm verbaasde aan de zendtijdverspilling (ook al is het een reclame), is de oude, vermeend welgestelde man met trui met kraagje, gezeten in een ouderwetse chesterfield-fauteuil naast een dame in zo’n zelfde lelijke ding. Hij kijkt op van zijn krantje en zegt dus met de neus omhoog: ‘voordringen op de roltrap‘.

Nu kan ik me voorstellen dat er heel veel misverstanden bestaan over de roltrap en het voordringen erop. Daarom even een lesje over de geschiedenis en het gebruik van de roltrap. Omdat ik zelf niet bepaald een grote wetenschapper ben op het gebied van roltrappen (of enig ander gebied) heb ik wikipedia.nl gebruikt voor dit stukje en daar vind ik dat de eerste roltrap in 1897 door Charles Seeberger is geïntroduceerd, als een attractie op Coney Island in New York. De eerste roltrap in Nederland kwam in de Haagse Bijenkorf in 1926.

Al sinds die dag is er in Nederland een grote tweedeling van het volk gaande. Men heeft twee verschillende opvattingen over het gebruik van de roltrap. Uiteraard is maar één opvatting de juiste, maar voor de volledigheid zal ik ze allebei uiteenzetten:
1) De luie mensen-opvatting: Een roltrap is om je naar boven (of op een loopband, zoals bij vliegvelden, horizontaal te verplaatsen) tebrengen zonder dat je daar fysieke inspanning voor levert. De bedoeling is dat je allemaal op een propje gaat staan en zo de vieze hete MRSA-adem en de meer-dan-bourgondische buik van die dikke meneer in je nek respectievelijk je rug voelt, want dat is namelijk prettiger dan alle mogelijke alternatieven en je bent later dan wanneer je een gewone trap neemt.  Natuurlijk is dit niet de juiste opvatting over gebruik van de roltrap.
2) De efficiënte mensen-opvatting: Een roltrap is bedoeld om meer mensen per tijdseenheid te kunnen verplaatsen dan op een reguliere trap. Dit valt gemakkelijk te realiseren door op de roltrap dezelfde activiteit te ondernemen als op een reguliere trap.  Men is dan aanzienlijk sneller aan het andere eind van de trap. Tevens blijft de roltraplopende mens in beweging, dat is goed voor de gezondheid zoals u allen weet. Ook claustrofoben zijn fervente aanhangers van deze opvatting, aangezien iedereen in beweging is, heb je minder het gevoel opgesloten te worden.

Tijdens deze lang durende burgeroorlog erachter zijn de efficiënte mensen (tevens de meest realistische en vredelievende mensen) erachter gekomen dat er maar weinig luie mensen van plan zijn af te wijken van hun stilstand. Daarom is er na jaren van oorlogen een tussenweg bedacht. Rechts staan en links gaan heet het. Helaas zijn er maar weinig mensen bekend met dit principe, daarom breng ik het nog maar eens onder de aandacht. Het principe is simpel. Het verenigt de luie en efficiënte mensen samen op één roltrap, omdat de luie persoon rechts en de efficiënte persoon links kan staan of gaan. Het geeft luie mensen tevens eindelijk eens de mogelijkheid over te stappen van hun club en zich bij de roltraplopers te voegen.
Met voordringen heeft dat dus helemaal niets te maken. Ik blijf de Telegraaf dus maar beschouwen als ‘de krant voor mensen die het niet helemaal begrepen hebben‘.

30 reacties

 1. Heel herkenbaar. Ik vind het vreselijk al die stilstaande lui op de roltrap, en maar boos kijken als je er langs wilt. Of jij dan de aso bent, een volstrekt omgekeerde wereld.

  Bovendien slaat je conclusie de spijker op de kop :D

 2. Heel herkenbaar. Ik vind het vreselijk al die stilstaande lui op de roltrap, en maar boos kijken als je er langs wilt. Of jij dan de aso bent, een volstrekt omgekeerde wereld.

  Bovendien slaat je conclusie de spijker op de kop :D

 3. Mensen die haast hebben op een roltrap hadden iets eerder op weg moeten gaan. Iemand die haast heeft is te laat, en had dus vroeger op moeten staan.

 4. Mensen die haast hebben op een roltrap hadden iets eerder op weg moeten gaan. Iemand die haast heeft is te laat, en had dus vroeger op moeten staan.

 5. @Johan: Helemaal mee eens. Al dat gestresste gedoe op een roltrap. Neem gewoon de tijd, zorg dat je op tijd thuis weggaat en dan hoef je niet op de roltrap als een idioot omhoog te stuiven. Als je met de trein gaat, stap je toch ook niet in de laatste wagon om naar voren te lopen “omdat je toch die kant opmoet”

 6. @Johan: Helemaal mee eens. Al dat gestresste gedoe op een roltrap. Neem gewoon de tijd, zorg dat je op tijd thuis weggaat en dan hoef je niet op de roltrap als een idioot omhoog te stuiven. Als je met de trein gaat, stap je toch ook niet in de laatste wagon om naar voren te lopen “omdat je toch die kant opmoet”

 7. Het leuke is dat de roltrap is bedoeld om niet te hoeven traplopen, dus ‘lopen op de roltrap’ is enkel een maatschappelijke interpretatie (tsja, we veranderen). Op zich geen probleem om een roltrap-speedlane te gebruiken, zolang iedereen het maar consequent doet. Op de één of andere manier gaat het in de meeste andere landen wel goed. In Nederland vinden we het vreselijk om ons de les te laten lezen. “Ik bemoei me met mijzelf, dus doe jij dat ook maar.” Bij voorbaat is iedereen je vijand.

  Of moeten we het gewoon onopvallend doen? Op vakantie ben ik regelmatig roltrappen tegengekomen, waarbij het reeds aangehaalde principe wordt verduidelijkt met ‘verkeersborden’ (op iedere opstaande zijde van de trede staat rechts een rode cirkel met een stilstaand mensje, links een groen symbool met een mensje die een pas naar voren doet). Ook zie je soms deze bordjes: http://torontoist.com/attachments/toronto_david/escalator-2.jpg

  Dan heb je altijd nog dilemma’s, zoals te kleine roltrappen (zoals in de Haagsche tramtunnel), trappenhuizen die alleen voor ontruiming gebruikt mogen worden, zodat je verplicht de roltrap of lift moet nemen (menig warenhuis) of een massale groep die gewoon schijt heeft aan de normen en waarden en massal de roltrap blokkeren voor roltraplopers.

 8. Het leuke is dat de roltrap is bedoeld om niet te hoeven traplopen, dus ‘lopen op de roltrap’ is enkel een maatschappelijke interpretatie (tsja, we veranderen). Op zich geen probleem om een roltrap-speedlane te gebruiken, zolang iedereen het maar consequent doet. Op de één of andere manier gaat het in de meeste andere landen wel goed. In Nederland vinden we het vreselijk om ons de les te laten lezen. “Ik bemoei me met mijzelf, dus doe jij dat ook maar.” Bij voorbaat is iedereen je vijand.

  Of moeten we het gewoon onopvallend doen? Op vakantie ben ik regelmatig roltrappen tegengekomen, waarbij het reeds aangehaalde principe wordt verduidelijkt met ‘verkeersborden’ (op iedere opstaande zijde van de trede staat rechts een rode cirkel met een stilstaand mensje, links een groen symbool met een mensje die een pas naar voren doet). Ook zie je soms deze bordjes: http://torontoist.com/attachments/toronto_david/escalator-2.jpg

  Dan heb je altijd nog dilemma’s, zoals te kleine roltrappen (zoals in de Haagsche tramtunnel), trappenhuizen die alleen voor ontruiming gebruikt mogen worden, zodat je verplicht de roltrap of lift moet nemen (menig warenhuis) of een massale groep die gewoon schijt heeft aan de normen en waarden en massal de roltrap blokkeren voor roltraplopers.

 9. @John:
  Wat denk je van te moeten overstappen? Vroeger weg dan je normaal zou doen heeft dan geen enkele zin.
  @Jurjen: Zoals ik hierboven schreef is er inderdaad ook de luie-mensen opvatting, dat de roltrap bedoeld is om niet te hoeven traplopen. Maar zoals ik hierboven ook al heb uitgelegd, is dat uiteraard niet de juiste bedoeling van een roltrap, Zie ook wiki.

 10. @John:
  Wat denk je van te moeten overstappen? Vroeger weg dan je normaal zou doen heeft dan geen enkele zin.
  @Jurjen: Zoals ik hierboven schreef is er inderdaad ook de luie-mensen opvatting, dat de roltrap bedoeld is om niet te hoeven traplopen. Maar zoals ik hierboven ook al heb uitgelegd, is dat uiteraard niet de juiste bedoeling van een roltrap, Zie ook wiki.

 11. Maar…. De bedoeling volgens wie? De gebruiker? De bedenker? Ik had ’t over de visie van de bedenker, uiteraard is dit later veranderd door de gebruikers.

 12. Maar…. De bedoeling volgens wie? De gebruiker? De bedenker? Ik had ’t over de visie van de bedenker, uiteraard is dit later veranderd door de gebruikers.

 13. @Jurjen: Toch is die houding (“Ik bemoei me met mijzelf, dus doe jij dat ook maar.”) niet uniek voor Nederland. Bijvoorbeeld in de Scandinavische landen hebben ze dat ook. Daar hebben ze er echter nog iets aan toegevoegd: “Zolang ik geen last heb van jou, zorg ik dat jij geen last hebt van mij.”. Daar zouden we in Nederland nog wel aan kunnen werken.

 14. @Jurjen: Toch is die houding (“Ik bemoei me met mijzelf, dus doe jij dat ook maar.”) niet uniek voor Nederland. Bijvoorbeeld in de Scandinavische landen hebben ze dat ook. Daar hebben ze er echter nog iets aan toegevoegd: “Zolang ik geen last heb van jou, zorg ik dat jij geen last hebt van mij.”. Daar zouden we in Nederland nog wel aan kunnen werken.

 15. In alle landen waar ik tot nu toe geweest ben snappen ze wél hoe een roltrap werkt, alleen in Nederland is het weer anders. Toeristen kijken hun ogen uit als ze ons op de roltrap zien…

 16. In alle landen waar ik tot nu toe geweest ben snappen ze wél hoe een roltrap werkt, alleen in Nederland is het weer anders. Toeristen kijken hun ogen uit als ze ons op de roltrap zien…

 17. Het is overigens niet een LUIE mensen opvatting om stil te blijven staan. Het is ook een VEILIGE mensen opvatting. Op http://asaferide.org/ staan de richtlijnen beschreven hoe je het beste op een veilige manier gebruik kunt maken van liften / roltrappen etc. Hierin wordt ook expliciet naar voren gebracht dat het de bedoeling is om stil te staan op de roltrap.

  Dat mensen zichzelf en anderen in gevaar brengen door deze veiligheidsrichtlijnen te negeren lijkt me toch niet echt de bedoeling.

 18. Het is overigens niet een LUIE mensen opvatting om stil te blijven staan. Het is ook een VEILIGE mensen opvatting. Op http://asaferide.org/ staan de richtlijnen beschreven hoe je het beste op een veilige manier gebruik kunt maken van liften / roltrappen etc. Hierin wordt ook expliciet naar voren gebracht dat het de bedoeling is om stil te staan op de roltrap.

  Dat mensen zichzelf en anderen in gevaar brengen door deze veiligheidsrichtlijnen te negeren lijkt me toch niet echt de bedoeling.

 19. @John: Die website ziet er wel heel gedateerd uit :/
  Hoeveel ongelukken heb jij zien gebeuren op roltrappen eigenlijk?

  Deze hele discussie is trouwens erg lastig als je van verschillende doelen van een roltrap uitgaat. Als het zo is dat een roltrap draait om sneller vervoer van A naar B, dan gaat “ik loop op de roltrap, want dan ben ik eerder boven/beneden” op, maar als het om makkelijker vervoer van A naar B draait gaat “ik sta stil, want dan hoef ik mijn benen niet te gebruiken” op.
  Het hangt er maar vanaf wat je belangrijker vindt: de makkelijke of de efficiënte manier.

  En on a side note: ik zie te vaak drommen mensen stilstaan op de roltrap (voornamelijk rondom Utrecht CS) en pak dan liever een trap – is nog gezonder voor je ook als je het vaak doet :)

 20. @John: Die website ziet er wel heel gedateerd uit :/
  Hoeveel ongelukken heb jij zien gebeuren op roltrappen eigenlijk?

  Deze hele discussie is trouwens erg lastig als je van verschillende doelen van een roltrap uitgaat. Als het zo is dat een roltrap draait om sneller vervoer van A naar B, dan gaat “ik loop op de roltrap, want dan ben ik eerder boven/beneden” op, maar als het om makkelijker vervoer van A naar B draait gaat “ik sta stil, want dan hoef ik mijn benen niet te gebruiken” op.
  Het hangt er maar vanaf wat je belangrijker vindt: de makkelijke of de efficiënte manier.

  En on a side note: ik zie te vaak drommen mensen stilstaan op de roltrap (voornamelijk rondom Utrecht CS) en pak dan liever een trap – is nog gezonder voor je ook als je het vaak doet :)

 21. Dit is niet de eerste campagne en het zal ook niet de laatste zijn, Nederlanders leren het hoogstwaarschijnlijk nooit.

 22. Dit is niet de eerste campagne en het zal ook niet de laatste zijn, Nederlanders leren het hoogstwaarschijnlijk nooit.

Reacties zijn gesloten.