TK&Q: Sneeuw

Dit is de tweede editie waarin we op werkschuwtuig elke laatste vrijdag van de maand vaag praten over ‘kunst’ in de serie  Tussen Kunst en Quatsch.

kenqOnlangs was het vijfentwintig jaar geleden dat de AVRO begon met ‘Tussen kunst & kitsch’ waarvoor heel Nederland de zolder leeghaalde en de meest waardeloze troep liet taxeren. Oma’s po, opa’s urn, een schilderijtje van oom Johan, soms zat er een Rembrandt tussen die dan zogenaamd tussen het vuilnis was gevonden. Lichtelijk stoffig, maar voor een groot deel van Nederland vaste prik…

Enfin, als er iets is waar het televisieprogramma debet aan heeft is het wel de explosieve groei van het aantal salontafel connaisseurs. Iedereen heeft opeens verstand van kunst (”maar dan niet van dat moderne“) en wil dat op het genânte af overal tentoonspreiden. Iedereen heeft wel zo’n vader, moeder, oom of tante die op verjaardagen iedereen lastig valt met gebakken lucht verpakt als een enorme culture kennis.

Hoe moeilijk is het om vaag te praten over ‘kunst’? Hieronder een foto. Waar kijken we naar? Wat is de boodschap erachter? Welke technieken zijn gebruikt? Leef je uit!

Zie ook het onofficiële eerste deel van de WST reeks ‘Tussen Kunst en Quatsch’. Volgende keer jouw foto? Mail ‘m naar redactie apenstaart werkschuwtuig punt nl en wie weet…

6 reacties

 1. Op de foto hierboven zien we een aantal bomen met daarvoor vier bankjes, in een besneeuwd landschap. Waar de foto exact gemaakt is, is niet goed van de foto af te leiden, mogelijk is het een park of een landelijk weggetje.
  Typerend voor dit beeld is, dat er leven gesuggereerd wordt doordat er duidelijk voetstappen en wielsporen te zien zijn. Op het tweede bankje van rechts, het duidelijkst in beeld, is een sneeuwloze plek zichtbaar.
  De zwarte vogel in de boom maakt het een enigszins onheilspellend geheel. Zwarte vogels worden in vertellingen en beelden vaak gebruikt om een nare gebeurtenis in te leiden. Wat zou er komen, wat is er gebeurd?
  Sneeuw is iets heel fragiels, op de foto is de sneeuw al aangetast door (menselijk) handelen. Zo staat het voor onvermijdelijke vergankelijkheid. De dood?
  Gelukkig is er ook een lichtpuntje te zien op deze foto. De bomen lijken een boog te vormen naar boven, zodat de aandacht ook naar de hemel getrokken wordt. In de hemel wil Jezus hoop bieden aan allen die behoefte aan troost hebben in deze moeilijke tijden.

 2. Op de foto hierboven zien we een aantal bomen met daarvoor vier bankjes, in een besneeuwd landschap. Waar de foto exact gemaakt is, is niet goed van de foto af te leiden, mogelijk is het een park of een landelijk weggetje.
  Typerend voor dit beeld is, dat er leven gesuggereerd wordt doordat er duidelijk voetstappen en wielsporen te zien zijn. Op het tweede bankje van rechts, het duidelijkst in beeld, is een sneeuwloze plek zichtbaar.
  De zwarte vogel in de boom maakt het een enigszins onheilspellend geheel. Zwarte vogels worden in vertellingen en beelden vaak gebruikt om een nare gebeurtenis in te leiden. Wat zou er komen, wat is er gebeurd?
  Sneeuw is iets heel fragiels, op de foto is de sneeuw al aangetast door (menselijk) handelen. Zo staat het voor onvermijdelijke vergankelijkheid. De dood?
  Gelukkig is er ook een lichtpuntje te zien op deze foto. De bomen lijken een boog te vormen naar boven, zodat de aandacht ook naar de hemel getrokken wordt. In de hemel wil Jezus hoop bieden aan allen die behoefte aan troost hebben in deze moeilijke tijden.

 3. De Artiest demonstreert dat de dillema’s des levens op den duur duidelijk beantwoordt worden. De kleurstelling verwijst naar de innerlijke strijd en die na vele stormen pas beëindigt, in het voordeel van het goed of van het kwaad. Dat het leven niet uit slechts 1 conflict bestaat wordt duidelijk gemaakt uit de aanwezigheid van meerdere banken.

 4. Dit werk, met de drie bankjes, symboliseert de Heilige drievuldigheid. Het geloof raakt in de moderne samenleving meer en meer ondergesneeuwd en de duivel – hier de kraai – ligt immer op de loer.

 5. De boodschap is duidelijk. Wellicht is de symboliek die eerdere bezoekers suggereren veel te diepgaand en moet men het dichter bij huis zoeken. Iets actueel. De banken in het park symboliseren logischerwijs “banken”; Failliet, leeg, koud, “ondergesneeuwd”. Een waarschuwing hoe fragiel onze financiële wereld is. Daarnaast verwijst de sneeuw naar de huidige ontwrichting van de samenleving door weersomstandigheden: lange files, ongelukken, reizigers gestrand op een treinstation. Men begeeft zich niet meer de weg op. Een moderne samenleving op z’n gat door een triviale, winterse bui. Het moge duidelijk zijn: REPENT, THE END IS NEAR!

Reacties zijn gesloten.