Lekker Slim doorgestoken kaart?

In het kader van ‘tv-kijken met werkschuwtuig’, heb ik de tv maar weer eens aangezet. Lekker slim! werd aangekondigd als een humoristisch programma, waarin zes mannelijke kandidaten een poging doen het vrouwelijke brein te doorgronden.

decor_lekkerslim_402De opzet is als volgt: drie teams van een duo mannen, in de eerste aflevering sportbeoefenaars uit de gegoede burgerij – we noemen lacrosse, zeilen en tennis – moeten onder de bezielende leiding van een in het felblauw gestoken Bridget Maasland (‘Ze is lekker en ze is slim, maar het programma heet lekker slim!’) gokken of de vrouwen in het programma het antwoord op niet bepaald moeilijke vragen weten. Die vrouwen zijn steeds twee jongedames van een jaar of 20, gestoken in korte, glitterende jurkjes, veel plamuur en met steevast een glaasje bubbels in de hand. Ze giechelen wat met driedubbele tong en antwoorden dingen die je in je domste dromen nog niet zou kunnen bedenken, ook al zijn ze schoenverkoopsters, werkzaam bij een bank of de paardenwereld, in de gehandicaptenzorg of als ‘personal shopper voor mezelf’. Het decor bestaat uit drie verschillende kleuren pumps. Stereotyperingen op zijn sterkst.

Ik kan me goed voorstellen dat de heren tekstschrijvers flink lol gehad hebben aan het bedenken van de zogenaamde antwoorden van deze vrouwen. Mocht de kleine kans dat het niet geënsceneerd is, toch waar blijken, dan vraag ik me af hoe deze dames geïnstrueerd zijn te antwoorden. Ze zijn duidelijk niet bepaald nuchter, maar ondanks dat ik heus weet dat niet iedereen in staat zal zijn om een (universitaire) opleiding af te ronden, kan ik me nergens ter wereld voorstellen dat dit programma spontaan geproduceerde antwoorden bevat.

10354802mparty12Het is vast heel amusant voor de meneren vriendjes op de bank om te zien hoe boos hun tegenpool wordt van dit programma. Ik word er in elk geval zéér kriegelig van. En treurig, als het idee moet zijn dat er ook mensen zijn die dit programma leuk vinden zonder dat het gaat om het gefoeter van degene naast je op de bank.

Het is zeer gemakkelijk en goedkoop om een stel kerels in overwegend overhemd (al dan niet met trui erover) uit hoogstwaarschijnlijk een behoorlijk goede achtergrond uit te laten spreken dat die domme meisjes dit antwoord toch nooit van hun leven zullen weten. En wat gebeurt er? Het totáál onverwachte! Ze weten geen enkel antwoord! Goh, hadden we dat nou gedacht… Maar, zo denk ik, zo werkt het toch niet meer in huidig tv-land? Er mòet een ‘twist’ komen! De meisjes blijken geniaal in de finale, waarbij ze wat teleurgesteld opmerken dat de mannen wel erg weinig vertrouwen hebben in het andere geslacht…

Tot de eerste drie ronden lijkt het in ieder geval in de verste verte niet tot een dergelijk scenario te gaan komen. Integendeel, de meisjes worden zatter en kramen zo mogelijk nog verschrikkelijkere onzin uit. Dan het grote moment, de finale. Toch een beetje opgelucht was ik, dat bij de eerste vraag de meisjes ondanks de verkeerde beredenering, toch op het goede antwoord uit kwamen. Helaas bleek dit een toevalstreffer. Het vordert net zo onzinnig als de rest van het programma. Een gemiste kans, zo’n beetje als bij wie is de chef, waar rtl5 de fout maakt om de chefkok vast aan de kijker voor te stellen.De mannen winnen uiteindelijk een paar duizend euro, voor hoe dom ze de meisjes in de fragmenten steeds in wisten te schatten, en de meisjes mogen een cadeautje (denk aan schoenen, tasjes, make-up) uitkiezen per correct beantwoorde vraag. Niet bepaald in verhouding, als de heren tot 15.000 euro kunnen winnen in de finale.

opzij1Bridget Maasland, zo hoog had ik het al niet op van je, maar dat je je inzet voor zo’n programma, daar kan ik echt niet bij. Een echte feminist hoeft niemand te zijn wat mij betreft, maar help dan tenminste niet mee aan het herintroduceren en verergeren van alle mogelijke negatieve vooroordelen over de vrouwmensen. Plaatsvervangende schaamte is wel de correcte term die bij me optreed en ik hoop dat dit staaltje wansmaak snel van de buis zal verdwijnen.

33 reacties

 1. En dan niet eens terug te vinden op uitzendinggemist.nl Ik dacht nog wel een hit te gaan zien :'(

  Maar serieus, ik heb TV eigenlijk al jaren geleden opgegeven. Het toestel staat er nog maar het abonnement bij UPC / KPN is al een tijdje de deur uit. TV kijken is een waste of money, brains and time

 2. @John: de pulp van RTL staat niet op uitzendinggemist maar op een eigen site.

  En ik heb me ook echt kapotgeergerd aan dit programma. Het kan niet anders dan doorgestoken kaart zijn. Bah. Bridget had niet dieper kunnen zinken, al deed ze belspelletjes.

 3. ok dit moet inderdaad zo geregisseerd zijn.

  vraag: Welk land grenst er aan de Verenigde Staten:
  antwoord: Ierland!

 4. @Marianne
  Natuurlijk is het aan iedereen om te beoordelen of je het programma leuk vindt of niet. Ik kan je in ieder geval verzekeren dat de antwoorden van de dames niet door ons geschreven of in de mond gelegd zijn. De dames hebben de opdracht gekregen om elke vraag goed samen te bespreken, goed te overleggen voordat ze op een antwoord kwamen. Ik begrijp dat het gezien de antwoorden moeilijk voor te stellen is, maar het is de waarheid. Ik heb vanaf het moment van ontstaan tot en met de laatste opname meegewerkt aan het programma, dus ik heb er een vrij goed beeld van.
  Dus nogmaals: Het is meer dan je goed recht om het niet leuk te vinden, maar het is GEEN doorgestoken kaart.

 5. @Jeroen:

  Leuk dat je reageert :) Zoals je hierboven al kon lezen, hield ik toch al rekening met de mogelijkheid dat er geen script is voor dit programma. Maar de bezopen toestand van de dames doet natuurlijk ook niet veel goeds voor het soort antwoorden dat ze gaven. Of dat doorgestoken kaart is of niet, is misschien een kwestie van smaak, maar het is niet voor niets dat de heren sporters niet teut aan het spelletje mee hoefden te doen.
  Het is erg jammer dat RTL probeert te scoren met zo’n onorigineel en stigmatiserend programma. Het had leuker en beter uitgewerkt kunnen worden door het minder clichématig te maken, nu ligt het er te dik bovenop en na 2 afleveringen heeft iedereen het waarschijnlijk wel gezien. Bovendien mist de eerdergenoemde ‘twist’, of moet die nog komen???

 6. Vandaag aflevering 2. Volgens mij is dit toch echt doorgestoken kaart (Sorry Jeroen ;-) ).

  Op de vraag waar prinses Maxima vandaan komt, geven de verschillende damesteams als antwoord respectievelijk Italië, Spanje en Brazilië, maar ze weten het allen vervolgens perfect aan te wijzen op de kaart. Dat riekt toch wel een beetje naar voorafgesproken antwoorden hoor.

 7. Leuk programma dit. erg vermakelijk en laat weer eens zien hoe slecht het gesteld is met het vmbo en de cultuur van uiterlijk is alles. wel lekker om die sletten vol in hun bek te spitten met je toendra.. maar meer zijn ze ook niet goed voor. ja ok.. ze kunnen mn zaden in hun tasjes dragen na het zwaffelen maar verder. die blonde kledingwinkelslet was geil zeg. zon mooie volle rode mond.. KNOEGALJOEN!

 8. Vanaf morgen komt er voor lekker slim een nieuw programma, gooise meisjes in de bijstand. Nu is het dus de hele zondagavond domme-wijven-erger-tv!

 9. Voor zover het al niet ontzettend flauw en gemakkelijk was, het wordt echt met de aflevering erger en voorspelbaarder. En belachelijker, omdat de mannelijke kandidaten over evenveel intellect lijken te bezitten als de dames die zo belachelijk worden gemaakt om hun (gespeelde of alcohol geinduceerde) domheid.

 10. LEKKER SLIM DOORGESTOKEN KAART!!! Ze hebben een oortje in. Valt het niemand op dat bij vrijwel alle dames het haar over de oren hangt en als dat niet zo is zie je maar 1 kant van het gezicht !!!

 11. @Mike: Het was me inderdaad niet opgevallen. Zal er eens op letten, maar het is geen live programma, dus waarom zou er een oortje nodig zijn?

 12. met verbazing heb ik het programma nu een paar maal gezien… het kan toch niet dat al die juffies zulke foute antwoorden geven… ik zit met mijn kinderen te kijken en zij weten de antwoorden wel…. of mischien moet ik niet zo somber doen…. geweldig wat een intelligente kinderen heb ik ! Soms weet je niet meer wat normaal is en wat slim is…. misschien vind ik onze intelligentie te normaal en zijn we eigenlijk hoogbegaafd en zijn de juffies normaal ??
  Hoera wij zijn extreem hoogbegaafd ! tjonge dat is een apart perspectief ??

 13. Voor de geïnteresseerden: Het programma is grotendeels doorgestoken kaart. De vrouwelijke kandidaten deden auditie voor een heel ander programmaconcept (dat werd hen voorgehouden door RTL) waarin ze door uitvoerig samen te werken antwoorden moesten formuleren op simpele vragen. De nadruk lag bij deze audities volgens RTL vooral op de samenwerking en deze moest dan ook uitvoerig in beeld worden gebracht. Dat hield ook in dat als beide vrouwelijke kandidaten het antwoord op de vraag wisten, ze moesten spelen alsof de één het antwoord niet wist en de ander deze ervan moest overtuigen wat het antwoord wél was. Samenwerking werd immers beloond in het programmaconcept dat door RTL werd voorgehouden.

  Je snapt natuurlijk zelf al dat deze samenwerking bij “Lekker Slim” er enorm idioot uit ziet. Als één van de meisjes het antwoord op een simpele vraag niet “weet”, is de reuring al compleet en lijkt het net alsof ze knetterdom zijn. Het valt allemaal wel mee.

  Een knap staaltje werk van RTL. Alleen wel een beetje leugenachtig.

 14. Zulke stomme grieten nog nooit meegemaakt!
  Al is het doorgestoken kaart, de buitenwereld ziet die meiden toch voor ontzettend dom aan.
  Dat die meiden op tv wilen!

 15. Ik heb er (helaas) aan meegedaan… En wij wisten van tevoren niet dat het zo een programma zou worden! wij studeren allebei en zijn echt niet dom! was een leuke ervaring, maar wij zaten bij de opnames al om ons heen te kijken van: hmmm zien ze ons als die meiden??! maar goed het is geweest en wij zijn verder hebben er om kunnen lachen, maar ben erg blij dat het nu voorbij is.

  En voor de duidelijkheid, het is niet gespeeld alle meiden hebben ong 200 vragen beantwoord dus het is niet gek dat we er een paar niet wisten.
  Ook werden wij geïnstrueerd om dieper op vragen in te gaan en als we iets echt niet wisten of we dan konden bedenken wat het dan wel kon zijn.

  Tja ze zijn ook heel goed in knippen en plakken..

  1 tip niet aan meedoen!!!

 16. Ik en mijn zusje hadden meegedaan aan de casting en er waren zelfs opnamen gemaakt, maar wij werden niet gekozen. In eerste instantie maakten we nog een grapje: ‘zeker omdat we alles goed hadden’ , maar toen wij de uitzending zagen van dit tenenkrommende programma, begrepen we dat dit inderdaad de reden moest zijn geweest, wat een vreselijk programma!! Als ik niet zelf had meegedaan zou ik inderdaad denken dat het geacteerd was en nog steeds kan ik me moeilijk voorstellen dat die meiden écht zo dom zijn, maar anders hadden ze ons ook gevraagd te acteren toch? Er werd overigens wel benadrukt dat het niet erg was om af en toe iets fout te hebben….
  In ieder geval kan ik er niet naar kijken, vind het echt vrouwonterend!

 17. Is er eigenlijk een tweede seizoen? Je zou toch zeggen dat het nu wel heel erg moeilijk is om kandidaten te vinden die hier naïef genoeg instappen? (Aangezien de meeste kandidates zo te lezen van te voren geen flauw idee hadden waar ze aan meededen.)

 18. en toch is er een nieuw seizoen!!

  en het is weer een geweldige serie, ik hoor hier allemaal negatieve klanken over het programma, maar is leedvermaak niet wat wij willen???

  lees de quest van afgelopen maand om te weten, waarom dit programma zelfs gezond voor je is;)

  vanaf 1 april om 21.00 uur op rtl 5, ik ben 1 van de 100 kandidaten en vind het jammer dat het maar 8 afleveringen zijn, had zo nog 8 uitzendingen op kunnen nemen.

  zij die wel van humor houden, groeten u

 19. Tijdens het zappen kwam ik dit programma tegen, vond het vreselijk om te zien. Ik dacht ook meteen: jaja, leuk geacteerd. Dus maar even googelen wat er over gezegd wordt. Met met deze uitleg snap ik wel hoe dit geproduceerd is en zou me als medewerker diep schamen.
  Maar ja, het scoort kennelijk en dom zijn is erg in… :’-)

  Ideetje voor het volgende seizoen: draai de rollen eens om! Slimme dames en domme kerels, met een zelfde productiewijze moet dat toch goed te doen zijn!

  Overigens prima column!!

 20. Als jullie een beetje nadenken dan snap je zelf ook wel dat dit niet geacteerd kan zijn! Nederland heeft sowieso al weinig goede acteurs, als dit geacteerd is dan mogen zij voortaan in Nederlandse films gaan spelen, dan worden die vast ook beter. Het is idd gewoon vakkundig knip en plak werk en er zullen ook wel meisjes tussen zitten die echt een vrij laag iq hebben.

  Die Bridget is me er trouwens ook eentje, “goh weet je dat antwoord niet?!?!” zegt ze terwijl ze het antwoord VOORLEEST

 21. In de uitzending van 1 mei 2010 (waar ligt Monaco) kun je zien dat de antwoorden niet helemaal spontaan zijn. Het ene meisje wijst tot 3 keer toe aan dat Spanje in Noord-Frankrijk ligt en dat het heeel klein is, dit doet ze 2 keer omdat haar medespeelster er nadrukkelijk om vraagt. Dan opeens na nog wat debatteren kunnen ze precies en correct aan te wijzen waar Spanje, Italië en Frankrijk liggen… Volgens mij vergissen de meisjes zich daar ;-)

 22. Vreemde colum! Negatieve vooroordelen over vrouwmensen??? Deze dames worden nergens toe gedwongen en willen zelf met hun hoofd op tv !! Dus houden ze zelf die vooroordelen in stand! En denk je nu echt dat hun er mee zitten dat er op deze manier vooroordelen in stand worden gehouden??? Ze weten de betekenis van het woord “vooroordeel” niet eens! hahahahaha
  Ze willen alleen maar op tv komen, verder reikt hun intelligentie niet!
  En trouwens iemand die het woord “vrouwmens” nog gebruikt heeft het zelf ook niet begrepen. Het meervoud van “vrouw” kun je beter als “vrouwen” omschrijven dat klinkt een stuk vrouw vriendelijker!!!!

 23. In de vorige aflevering stelt een meisje zich voor als Grace, terwijl zij toch echt Fabienne is van Beauty and the Nerd vreemd….

 24. Vandaag valt op GeenStijl een artikel te lezen over een lid van Lijst 17, die BNN-partij.
  Marisja Groen heet ze. Zij heeft dus gister ook meegedaan aan Lekker Slim!

  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2010/05/even_voorstellen_marisja_van_l.html

  In die RTL-uitzending ziet ze er wat aso uit wat betreft de make-up, laat ze haar mond vragend open hangen, enzovoort.
  Maar bij BNN zie je dat ze intelligent zat is.

  Oftewel, het is geacteerd. Het zijn actrices die doen alsof ze domme vmbo-troela’s zijn.

  En voor verder bewijs, zie de reactie van steffie hierboven en de reacties over de kaart en de ‘oortjes’.

 25. Echt zo raar dat Fabienne meedeed met een andere naam, oke ze zou zo mee kunnen doen met lekker slim, ze is wel een beetje hetzelfde typetje maar ze is echt wel slimmer en waarom een andere naam ik bedoel als het dan toch allemaal geen doorgestoken kaart is gebruik dan ook je echte naam; zo raar , en sinds wanneer kan ze zingen?, ze is zangeres zei Grace

 26. Acteurs!! (Nouja, aandachtsgeile c-sterretjes die elke mogelijkheid om met hun kop op tv te kunnen komen blindelings aangrijpen)

 27. We hebben het hier over televisie. Commerciele omroepen. Tuurlijk is dit programma doorgestoken kaart. Net als veel andere programma’s. Take me out is ook zo’n goed voorbeeld. Die meisjes worden bij castingbureau’s weggeplukt. Als ze dan vragen wat ze moeten doen krijgen ze te horen dat ze al dan niet op een rode knop moeten drukken om jongens te beoordelen. En wie is de mol? Tja…daar weet ik weinig van maar lijkt me ook allemaal nep.

 28. Geacteerd of niet ik schaam me dood dat Bridget Maasland aan zo een programma mee werkt. Dus wat mij betreft, is ze lekker dom en een schaamde voor alle vrouwen

Reacties zijn gesloten.