De yakult-cultus

Je kan de tv niet meer aanzetten of je wordt er wel mee geconfronteerd: probiotica. Men claimt al jaren dat het goed is voor de stoelgang, voor de weerstand en voor weet ik niet wat.

Maar was het eerst slechts het reclameblok waar je overtuigd werd dat je leven niet compleet is zonder poepbacterieën, het is nu ook stevig verankerd in de bagger die RTL ‘programma’s’ durft te noemen.

Natuurlijk moet ik eerst de RVU weer een veer in de reet steken: ook over ‘de kleine flesjes’ heeft de Keuringsdienst van waarde een leuke aflevering gemaakt. Bekijk hem eens.

Daarna voel ik me zeker verplicht om op internet te zoeken naar het daadwerkelijke bewijs van het nut van de drankjes. De claims zijn namelijk erg zorgvuldig gekozen, zodat het wel lijkt alsof er een gezondheidsbevorderend effect achter zit, maar die bij het uitpluizen van de tekst vooral zegt dat het niet kwaad kan. Zoals Strepsils een antibacteriele en een verzachtende werking op de keel hebben. Puur omdat zuigsnoepjes de speekselaanmaak stimuleren, maar dat vertellen ze je natuurlijk niet. Dan zou namelijk blijken dat je ook wel met iets lekkerders als dropjes af kan. Net als gewone yoghurt hetzelfde werkt als die dure zoete troep, voor niet-zieke mensen denk ik. Maar iemand zou dat eens uit moeten zoeken.

Pubmed dus. Wat ik vind is op het eerste gezicht vooral voorzichtig gesteld en dan nog bij zieke mensen. Grootverbruikers van antibiotica, mensen met inflammatoire darmziekten en te vroeg geboren baby’s. Voor gezonde mensen in een normale doelgroep (marathonlopers sluit ik hierbij uit van een ‘normale doelgroep), vind ik niets. Terwijl de reclames zich juist richten op de vrouw die last heeft van een onregelmatige stoelgang. Ook wel Irritatable Bowel Syndrome genoemd. Vreet minder vettigheid en stap wat vaker op de fiets in plaats van in de auto en je IBS verdwijnt als sneeuw voor de zon, echt waar!

Toch zijn er veel oergezonde mensen (zonder klachten) die denken dat hun darmen niet zonder de kleine flesjes kunnen. De reden hiervoor is dat de reclamezendergroep RTL zo veel mogelijk van hun programma’s probeert te doorspekken met probiotica-indoctrinatie.
Een kleine greep uit Marianne’s zapassortiment:

 • Er wordt bij ‘bekende Nederlanders’ een vragenlijst afgenomen over hun gezondheid. Drinkt de betreffende ‘bekende Nederlander’ geen actimel (of nog liever yakult gok ik), dan krijgt hij of zij strafpunten. Anders zorg je niet goed voor jezelf namelijk!
 • In al die stomme afvalprogramma’s zit er wel een of andere dokter te verkondigen dat de flesjes ook bij gezonde mensen kunnen bijdragen aan een goede darmflora. Let op het eufemistische taalgebruik. Je voelt toch niets van een goede darmflora?Wat erger is, tegenwoordig worden ook ouders aangesproken op de darmflora van hun kinderen. Niet omdat ze het niet kunnen laten scheetwedstrijden te houden in de klas, maar omdat je toch niet zonder zo’n drankje kan.

Tussen de ooglaser, incontinentieoperaties en plastische chirurgie-promoties zag ik vorige week zaterdag een programma waarbij er op de ‘buikpijnpoli’ van een ziekenhuis een ‘blaastest’ werd afgenomen voor kindjes. De kindjes zouden namelijk wel eens een verstoorde bacteriële balans kunnen hebben. En ja hoor, bij een van de kindjes was dat volgens het blaaspijpje het geval ook! Kindje naar huis dus met een recept voor ‘die kleine flesjes, probiotica dus’.

SBS6 mag dan een campingzender zijn die probeert de kijkcijfers van de tros af te snoepen, ze zijn toch minder erg in hun ‘sluikreclame’ lijkt het. RTL is een grote aaneenschakeling van reclames, met heel af en toe een serie of film op primetime. Wat er echter in het weekend overdag op is, is eigenlijk niet veel anders dan Telsell, behalve dat je nog naar de winkel moet lopen om de producten te kopen. Het lopen zorgt nog voor het grootste gezondheidsbevorderende effect.

En die drankjes mogen ze in hun hol steken.

9 reacties

 1. Helemaal mee eens Marianne. Als je gewoon fatsoenlijk eet, heeft vrijwel niemand dit nodig. Het is net zoals preventief vitamine-preparaten slikken, pure onzin.

 2. @Gerdien: Marianne is ook columniste (hier bij Werkschuwtuig ;-)) Overigens heet het bedoelde televisieprogramma wel degelijk “de Keuringsdienst van Waarde”. Een klein woordgrapje van de makers.

 3. Beste Mariane, misschien handig als jij, zoals je in je artikel beschrijft ook niet zomaar klakkeloos alles overneemt wat in een programma ziet / hoort. Je doet alsof je onafhankelijk bent en jou eigen mening geeft maar helaas is jou mening ook gebasseerd op een stom, kijkcijfer programma. Lees wat meer en vorm dan een mening! weleenswaar gebasseerd op feiten!
  citaat: ‘Ook wel Irritatable Bowel Syndrome genoemd. Vreet minder vettigheid en stap wat vaker op de fiets in plaats van in de auto en je IBS verdwijnt als sneeuw voor de zon, echt waar!” Waar haalt u deze onzin vandaan? Wederom een mening neem ik aan. Ik ben blij dat u hier geen last van heeft! Ik geef u wederom een tip: lees eens wat meer weterscahppelijke informatie voordat u het internet vervuild met MENINGEN! :
  http://www.gezondheidsplein.nl/dossier/126/1913/Darmgezondheid.html

  succes.
  john

 4. @john:
  Dat ik de KvW een leuk programma vind, betekent heus niet dat ik klakkeloos het programma napraat. De aflevering en dit stuk hebben ook een totaal ander accent.
  Nee, sorry, een website die zichzelf gezondheidsplein noemt en in het onderwerp ‘darmen’ alleen aankomt met gezeur over bacteriën en aanprijzen van de yakultjes, die kan ik niet serieus nemen. Maar het zou best kunnen helpen hoor, ga vooral je gang met het innemen van mierzoete drankjes met poepbacteriën.

  @madbello:
  Dankuwel meneer!

 5. Yakult en dergelijke drankjes hebben wel degelijk effect voor mensen met PDS, prikkelbaar darm syndroom. Bij de meeste patienten heeft dit wel degelijk een positief effect. Dus beschouw alle kanten eens voordat je zulke uitspraken doet

Reacties zijn gesloten.